Constelatii familiale

Ce sunt Constelatiile Familiale?

Constelatiile Familiale reprezinta o metoda de psihoterapie sistemica de grup, un proces unic si profund de explorare terapeutica a fortelor inconstiente care ne conduc in viata si care se pot manifesta prin dificultati in relatii, cariera, sanatate sau chiar in privinta banilor. Acest procedeu ofera o imagine tridimensionala sistemica sau o harta a vietii unei persoane asa cum este ea in prezent.

Este un mod simplu si in acelasi timp foarte puternic de a explora incurcaturile si blocajele din realitatea noastra de zi cu zi prin identificarea posibilelor surse ce se regasesc in istoricul familial. Metoda aduce constientizare si claritate asupra provocarilor personale prin focalizarea atentiei clientului asupra radacinilor sistemice ale dificultatilor.

Pentru ca iubirea intr-o familie sa infloreasca, iar membrii ei sa creasca si sa se dezvolte armonios impreuna, este nevoie de adevar si de ordine. Bert Hellinger, intemeietorul acestei metode terapeutice, spune ca exista trei aspecte fundamentale care asigura functionarea optima a familiei si care stau la baza metodei constelatiilor, pe care el le numeste „legile iubirii”:
  • toti membrii unei familii au un drept egal de a apartine acelui sistem familial;
  • toti membrii unei familii se supun unei ierarhii, acordandu-se prioritatea si respectul cuvenit celor care au intrat primii in acel sistem;
  • in familie trebuie sa existe un echilibru intre a da si a primi, adica intre ceea ce membrii sai iau si ceea ce dau sistemului.
Avand la baza aceste trei principii esentiale, Constelatiile ofera deschidere catre o schimbare pozitiva in viata si arata moduri in care procesul de vindecare poate sa apara

Cum se lucreaza in constelatiile familiale?

Persoana care lucreaza in constelatie isi formuleaza o intentie, un obiectiv. Metoda utilizeaza participantii din grup ca reprezentati pentru persoane semnificative din viata clientului cum ar fi membri ai familiei, colegi, parteneri, fosti parteneri etc. Uneori pot fi reprezentate concepte cum ar fi o emotie, tara de origine sau destinul. Din rolul de reprezentanti sau doar ca observatori ai procesului, participantii adesea dobandesc insight-uri profunde asupra propriei vieti.

Ce problematici pot fi abordate prin metoda Constelatiilor Familiale?

Ignorarea si nerespectarea legilor iubirii duce la ceea ce Bert Hellinger numeşte incurcaturi sistemice. Ele au legatura cu excluderea (incalcarea legii dreptului egal de a aparţine), cu dezordinea in ceea ce priveşte locul in sistem (incalcarea legii ordinii) şi cu dezechilibrul in ceea ce priveste schimbul (incalcarea legii echilibrului intre ce dai şi ce iei din sistem). Manifestarile ce pot aparea ca urmare a incurcaturilor din sistem pot lua diferite forme:
  • repetitii, boli si situatii asemanatoare pe care le traiesc unii membrii ai familiei cu ceea ce au trait alte persoane din acelasi filon familial;
  • dificultati in relationarea cu membrii familiei de origine;
  • dificultatea de a crea si a mentine o relatie de cuplu, infidelitate, divort sau alte probleme conjugale;
  • comportamente si simptome fizice aparent inexplicabile ale unor membri ai familiei;
  • dificultati si blocaje observate la nivel individual (lipsa de motivatie si energie, depresie, atacuri de panica, frica de moarte/ boala sau alte frici, timiditate excesiva, agresivitate, tulburari de comportament, insomnie, infertilitate, esecuri repetate in anumite privinte etc).
  • Procesul constelatiilor releva o imagine simpla si puternica a dinamicii familiale care ii permite clientului sa aiba o privire plina de compasiune asupra intregii situatii si a tuturor membrilor din familie. Participarea la constelatii inseamna posibilitatea de acces interior la compasiune si acceptare, ofera un sens foarte concret unei perspective mai inalte asupra vietii noastre si a celor de langa noi sau care au fost inaintea noastra, o perspectiva a adevarului, a solidaritatii, a destinului si demnitatii umane.

    Un atelier de Constelatii Familiale, poate avea efectul unui an - doi de terapie individuala deoarece grupul ofera un camp-suport de siguranta, de continere si mai ales energia necesara pentru a dizolva si schimba ceea ce a fost creat, mentinut si intretinut atat de mult timp si care afecteaza viata persoanei.