ZIDUL DIN JURUL INIMII
20 august 2017
DECIZIA – DIN RATIUNE SAU SIMTIRE?
29 ianuarie 2018
Show all

RELATIA DE CUPLU – intre adevar si eroare

Fiecare om are nevoie de iubire!

Este ca si cum am avea in interiorul nostru un „vas” pentru iubire. Cu cat este mai plin, cu atat suntem mai linistiti, siguri, impacati si armoniosi in relatii, iar cu cat acest vas este mai gol, cu atat devenim mai agitati, nesiguri, furiosi si chiar agresivi cu cei din jur si cu noi insine.

Pentru a umple „vasul”, avem nevoie sa ne acordam si noi insine iubire, cat si sa primim de la ceilalti. De multe ori o cautam in diverse moduri in relatiile cu cei din jur si, mai ales, in relatia de cuplu.

De obicei, intalnim o persoana care are ceva ce ne atrage, la un anumit nivel parca simtim ca ea ar putea sa ne ofere iubirea de care avem nevoie. Am auzit multi oameni spunand: „La inceputul relatiei, o perioada a fost totul bine, ne iubeam, ne intelegeam si ne simteam bine impreuna. Insa, dupa un timp au aparut certurile, iar tensiunea a crescut intre noi”.

Daca exploram mai mult si analizam comportamentul celor doi si modul lor de a comunica, putem descoperi de cele mai multe ori ca fiecare din ei a adoptat in timp atitudinea si actiunile unuia dintre parintii sai (de obicei, de la parintele de acelasi sex, dar nu numai). In general , femeile preiau atitudinea in cuplu de la mama lor, iar barbatii de la tata. In cazul unei femei de exemplu, imaginea negativa pe care o avea mama sa despre barbat poate actiona in relatia ei actuala ca o lentila prin care ea isi priveste sotul, ceea ce de multe ori nu are legatura cu realitatea. Acest filtru ii distorsioneaza modul in care isi percepe partenerul si in curand va incepe sa aiba acelasi comportament in cuplu, cum avea si mama sa. Iar daca aceasta a avut o relatie conflictuala cu partenerul de viata, problemele nu vor intarzia sa apara si in cuplul fiicei devenite adulte.

Mai mult, acelasi tip de comportament disfunctional creaza in timp acelasi tip de relatie de cuplu. Asa ajung multi oameni sa repete istoria parintilor lor si sa ramana loiali familiei de origine si problemelor care au existat acolo. Aceasta loialitate vine de obicei dintr-o relatie in care persoana respectiva nu este impacata in sinea ei cu mama sau cu tatal sau si, neputand sa simta in mod direct dragoste fata de ei, ii iubeste „pe ocolite”. Este ca si cum le-ar spune: „Uitati cat de mult va iubesc, am facut lucrurile in relatia mea de cuplu exact ca voi. Eu vreau sa fiu ca tine mama/ tata, atat de mult te iubesc!”

Poate fi greu sa lasi „ochelarii” mamei sau tatalui deoparte si sa-ti vezi, poate pentru prima data partenerul asa cum este el de fapt. Este cu atat mai greu cu cat acesti „ochelari” ai parintilor i-au primit si ei mostenire, la randul lor, de la cei ce le-au dat viata. Cine stie ce experiente dureroase i-au facut pe acestia sa ii poarte la inceput?

Tu poti sa ii lasi deoparte insa, riscul este sa descoperi in fata ta un om bun, cu calitati si multe lucruri bune care il definesc. Atunci ce vei face? Caci singurul model pe care tu l-ai vazut si l-ai invatat este cum sa te comporti cu un om „rau” …..

E posibil sa crezi ca nu stii cum sa procedezi in aceasta noua situatie, insa poti gasi tot ce ai nevoie in interiorul tau, in esenta aceea buna, minunata, divina cu care te-ai nascut, pe care ai avut-o inainte sa intri in procesul de „educare”. Ai nevoie doar sa te reconectezi la toata bunatatea, blandetea si iubirea pe care cu siguranta le ai in adancul tau, sa dai praful deoparte daca in timp s-a asezat peste ele, sa le scoti la lumina si sa faci cu inima deschisa ce tine de tine ca relatia voastra de cuplu sa straluceasca!

Nu uita! Orice om are nevoie sa simta ca este iubit, apreciat, ca este valoros pentru persoanele importante pentru el! Daca vei incepe cu bunatate si caldura sa ii oferi mai mult din toate acestea omului pe care il iubesti, sincer, cu tot sufletul tau, vei simti in curand cum si iubirea lui se indreapta catre tine!

 

 

Cu mult drag,

 

Alina Florea

Psihoterapeut de cuplu si familie

Centrul Dianthis Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *