Frumusetea feminina
17 mai 2017
RELATIA DE CUPLU – intre adevar si eroare
21 ianuarie 2018
Show all

ZIDUL DIN JURUL INIMII

Ati trecut vreodata in viata prin perioade atat de grele, incat v-ati dorit sa nu mai simtiti nimic? Ati luat aceasta decizie la un moment dat in interiorul vostru, de a nu mai lasa nimic din exterior sa va afecteze, pentru a va proteja? Sau cunoasteti persoane atat de reci si distante, incat par sa aiba „inima de piatra”?

Psihicul uman este foarte creativ si poate gasi solutii ingenioase de a ne sprijini in situatii dificile. Mecanismele de aparare pe care le poate crea, in mod constient sau inconstient, ne pot fi de mare folos in situatiile de criza  sau profunda suferinta, ajutandu-ne sa mergem mai departe in viata.

Unul din aceste mecanisme este si „zidul din jurul inimii”, pe care psihicul nostru il poate genera atunci cand nu mai putem suporta sau trai cu emotiile nerezolvate pe care le simtim. E ca si cum din toate aceste emotii se construieste un zid care ne protejeaza inima de intemperiile vietii din acel moment, caci fara el unii simt ca ar putea chiar muri.

Apoi, ajungem sa nu mai simtim nimic, asa cum ne-am dorit de altfel (constient sau nu), si parca se face in sfarsit liniste in sufletul nostru ….. o liniste deplina. Rafalele de vant si furtuna  nu mai pot ajunge la noi, iar vremea rea de afara nu ne mai afecteaza. Putem observa ca suntem parca mai calmi si pare ca ne simtim mai bine. Si chiar asa este …… pana cand ajungem intr-o zi sa avem o reusita de mult dorita si toti din jurul nostru vibreaza de bucurie, iar la noi e in continuare liniste, pana cand cineva din viata noastra ne spune cat de mult ne iubeste, iar pe noi nu ne mai „atinge” in nici un fel acest lucru si facem acea persoana sa plece de langa noi, poate chiar atunci cand ajungem sa dam nastere propriului nostru copil si ne dam seama intr-o fractiune de secunda cat de mult am pierdut, de fapt …..

Acesta ar putea fi un moment atat de puternic emotional incat ne-ar putea totusi debloca, insa cine ne poate garanta asa ceva, in fata unui zid atat de mare in jurul inimii noastre? Mai mult, exista probabilitatea de a dezvolta in timp simptome si chiar boli fizice, deoarece emotiile nerezolvate raman captive in interiorul nostru si se pot localiza in diferite parti sau organe ale corpului.

Asadar, acest mecanism de aparare ne poate fi de mare ajutor pentru a trece peste intemperiile vietii la un moment dat, insa avem nevoie sa devenim constienti de existenta lui cand iese soarele din nou, sa ii multumim pentru protectia sa si sa ne eliberam de el bucata cu bucata. Avem nevoie sa lucram cu emotiile noastre nerezolvate, ca mai apoi sa ne indreptam cu mai multa intelegere, acceptare si compasiune catre cei in relatie cu care am avut nevoie sa ne protejam inima, cat si catre noi insine pentru durerea pricinuita in inimile altora.

Astfel, putem ajunge sa ne bucuram iarasi de viata, de tot ce e frumos si bun, de implinirea visurilor, de oamenii dragi de langa noi si de relatiile pline de iubire pe care le putem avea.

 

Cu incredere in puterea fiecaruia dintre noi de a-si deschide din nou inima,

Psihoterapeut Alina Florea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *